środa, 26 października 2011

Sałatka z dyni i rukoli


Uczta dyniowa cz.II

Tym razem super prosta i szybka sałatka z pieczonej dyni z rukolą i orzechami nerkowca, jest idealna na lekką niebanalną przekąskę.



Składniki:
dynia
rukola
orzechy nerkowca lub włoskie

dressing:
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oliwy lub oleju z pestek dyni (u mnie olej z pestek winogron)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
dokładnie wymieszać

Dynię oczyszczamy  i obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, lekko solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 30 - 40 min w piekarniku (190-200 st).

Na talerzu układamy rukolę i upieczoną dynię, posypujemy uprażonymi orzechami nerkowca (mogą być tez inne orzechy , np. włoskie) polewamy sosem na bazie octu balsamicznego i voila! ;-)

Pyszna i prosta sałatka gotowa! smacznego ! ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...