środa, 19 października 2011

Sałatka z tuńczykiem



Sałatkę z tuńczykiem często robię do pracy na drugie śniadanie. Jest też idealna na świąteczne śniadanie  lub szybką kolację.



Często zamiast ciemnych oliwek używam zielonych z anchovy - najlepsze są hiszpańskie Fragata, kupuję je od lat, są po prostu przepyszne, do tej sałatki jak i do Caprese.

Składniki:

  • sałata (różne rodzaje, lub to co jest "pod ręką")
  • 1- 2 pomidory (lub pomidorki koktajlowe)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własny w dużych kawałkach
  • 2 jajka na twardo
  • 1 puszka zielonych oliwek z anchovy (mogą być czarne, wg uznania)
  • oliwa
  • przyprawy (suszona bazylia, oregano lub mieszanka do sałatek)
  • ocet balsamiczny (u mnie włoski gotowy sos octowy z octem balsamicznym i zagęszczonym sokiem cytrynowym)


Rozkładam wszystkie składniki na sałacie,  skrapiam oliwą i posypuje przyprawami, na końcu polewam sosem "Crema a base di aceto balsamico di modena"

W wersji wieczorowej na imprezę dodaję rukolę, ziemniaki i zieloną fasolkę szparagową, pomidorki koktailowe i jajka przepiórcze - wygląda to na prawdę uroczo :-) i świetnie smakuje :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...