wtorek, 20 grudnia 2011

Pirackie muffiny czekoladowe



C.d. pirackich urodzin czyli pirackie mooocno czekoladowe muffiny zainspirowane przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella gryzie" na  babeczki z fioletowym lukrem, ilości i skład zmodyfikowane przeze mnie trochę "na oko" ;-)



Składniki (na 12 szt):
250g mąki
125 g cukru
3-4 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 szklanka mleka 2%
1/2 kostki bardzo miękkiego masła
2 łyżki kakao naturalnego (u mnie wedlowskie)


Do dekoracji:
polewa czekoladowa
pisak cukrowy z białym lukrem

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, starannie wymieszać. Dodać jajko i masło - zmiksować, na końcu wlać mleko i wymieszać. Mieszaninę nakładać do foremek do 2/3 wysokości. Piec ok 15-20 minut w piekarniku w 180-190 st. Wystudzone babeczki dekorować polewą czekoladową, gotową lub domową.  Ja często dekoruję ciasta polewą jak do murzynka (proporcje: 1/2 kostki masła, 1/2 szkl cukru, 2-3 łyżki kakao naturalnego, 2-3 łyżki wody, czasem dorzucam kilka kostek gorzkiej czekolady). Składniki na polewę mieszamy na nagrzanej patelni, cały czas mieszając, czekamy aż chwilę się pobulgocze, odparuje woda i polewa zgęstnieje. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i polewamy babeczki lekko ciepłą polewą. Gdy wystygnie wyciskamy pisakiem cukrowym pirackie czachy :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...