wtorek, 27 grudnia 2011

Sałatka krabowa z jajkami przepiórczymi


Ekspresowa sałatka, idealna na Święta, imprezy sylwestrowe i nie tylko! ;-)



Składniki:

  • 2 op. paluszków krabowych surimi
  • pęczek  świeżego koperku
  • 8-10 jajek przepiórczych (mogą też być jaja kurze)
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • odrobina oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku


Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Paluszki krabowe pokroić w pół centymetrowe plasterki, usiekać koperek. Do kubka wlać 1/2 op. jogurtu naturalnego, dodać 3-4 łyżki majonezu, skropić oliwą, 1-2 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz do smaku, wymieszać dodać koperek i polać sosem pokrojone paluszki krabowe. Dokładnie wymieszać. Udekorować jajkami ugotowanymi na twardo i przekrojonymi na pół ( przepiórcze) lub na ćwiartki (gdy użyjemy jaj kurzych). I gotowe. To wersja podstawowa tej sałatki, dla urozmaicenia można dodać krewetki lub avocado. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ciekawa sałatka, chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! ;-) szybka i łatwa, a do tego bardzo smaczna, jedna z moich ulubionych! ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...