piątek, 20 stycznia 2012

Dyniowo-jabłkowe crubmle na wspomnienie jesieni



Szybki i  rozgrzewający deser z jabłkami i dynią, idealny na chłodne wieczory ;-)



Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg dyni
  •  2-3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na kruszonkę:


  • 8 dag mąki pszennej razowej
  • 8 dag płatków owsianych
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 12 dag masła roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • otarta skórka z cytryny (było w oryginalnym przepisie, ja nie dodałam)

Przygotowanie:
Jabłka umyć i pokroić na kawałki, dusić na małym ogniu. po chwili dodać pokrojoną w kostkę dynię. Ja użyłam zamrożonej  (jeszcze z mojego 20 kg giganta :-), do jabłek wrzuciłam zamrożoną, bardzo szybko się udusiła. Delikatnie mieszamy i nie dusimy zbyt długo, żeby nie zrobiło się nam pure jabłkowo-dyniowe :-)
Sypkie składniki  na kruszonkę: mąkę, cukier, płatki owsiane i cynamon mieszamy, następnie dodajemy masło i siekamy. Do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy (jednej lub kilku mniejszych) przekładamy jabłka, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. Pieczemy ok. 20 min.
Pyszny deser, najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem lodów śmietankowych. ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...