poniedziałek, 25 marca 2013

Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym


Kurczak  w sosie śmietanowym  podany w makaronem razowym i jajkiem sadzonym - to propozycja na smaczny i szybki obiad


Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 op. świeżego szpinaku lub 1 op. mrożonych liści szpinaku w sosie śmietanowym
  • 1 op.śmietany 18% (150 ml)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz kolorowy
  • masło, olej do smażenia

Przygotowanie:

Kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą i pieprzem, skrapiam oliwą. Rozgrzewam masło i olej - dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku - solę, smażę kawałki kurczaka. Następnie dodaję liście szpinaku świeże lub mrożone. Duszę ok 10 minut pod przykryciem. Dodaję śmietanę, doprawiam solą morską i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Tak przygotowanego kurczaka możemy jeść jako samodzielne danie  (jeśli  np nie łączymy węglowodanów z białkami) lub podawać z makaronem i jajkiem sadzonym. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...