piątek, 12 kwietnia 2013

Kurczak w sezamie


Po tygodniu jedzenia wielkanocnego żurku i dwóch tygodniach wyjadania z lodówki świątecznych boczków schabów i innych, nadszedł czas na egzotykę - dla równowagi :-) Co Wy na to?



Składniki:

  • pierś kurczaka
  • ziarna sezamu
  • orzechy nerkowca
  • sos sojowy ciemny
  • indonezyjski sos sojowy (opcjonalnie)
  • kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w paski , marynować godzinę w sosie sojowym ciemnym i słodkawym sosie indonezyjskim (kupiłam w Lidlu). Następnie obtaczam w ziarnach sezamu i smażę na oleju - na średnim ogniu, należy często obracać, tak by z wierzchu nie przypalić ziaren i by środek kurczaka "doszedł". Orzechy nerkowca uprażyć na patelni i dodać do kurczaka. Podawać z makaronem sojowym, ryżowym i warzywami. Pyszna odmiana! Polecam! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...